Therapie Antwerpen
 
 

Gezinstherapie in Antwerpen

Niet in de hand

Het kan om allerhande redenen helemaal mis lopen binnen een gezin. Geen enkele ouder wil grip op de kinderen verliezen. Geen enkel kind wil leven in onrust en onveiligheid. En toch, het gebeurt.

De meeste ouders voelen een blinde paniek, diepgewortelde wanhoop, waar het hun kinderen betreft.

En zo dichtbij en vertrouwt als het contact kan zijn, zo ver weg kunnen ze voelen. Gesloten. Ergens anders. En ‘met mij gaat alles goed’.

Wanneer naar een gezinstherapeut?

Er zijn drie aanleidingen om met een gezinstherapeut te werken:

  1. jullie zijn als gezin vastgelopen, er is niemand met specifieke problemen, maar met zijn allen… het werkt gewoon niet meer;
  2. je kind heeft problemen waar je het niet mee kan helpen, maar je wilt je kind liever niet alleen in therapie doen;
  3. jij bent als opvoeder de oorzaak van problemen in het gezin (je bent de-pressief, bent of was verslaafd of jullie zijn gescheiden) en je vindt de dubbele rol van oplosser en oorzaak moeilijk.

Het gezin in zwaar weer

Voor iedereen, ouders én kinderen, vormt het gezin een basis. Het is het fun-dament van waaruit je de wereld in gaat. Heel bijzonder dus. En aan de andere kant, de normaalste zaak van de wereld. Voor de meeste gezinnen is het gezin heel vanzelfsprekend. Je kent elkaar al jaren, je weet wat je aan elkaar hebt en alles is wel zo’n beetje gezegd en ge-daan.

Iedereen doet zijn eigen ding, het wordt wat stiller aan het avondmaal en buiten dat je met zijn alleen in één huis woont zijn jullie eigenlijk niet echt meer samen. De meeste mensen vinden dat wel best zo. Lekker makkelijk, je hebt het al zo druk, fijn dat je gezin je geen problemen geeft.

En dan kan het gebeuren dat je elkaar uit het oog verliest. Dat iemand verandert is. Dat iemand zich niet meer thuis voelt in jullie vaste patroon. Dat iemand het gevoel heeft een rol te spelen in plaats van zichzelf te zijn. Dan knappen ‘plots’ alle vertrouwde lijntjes en verhoudingen. En moeten jullie groeien naar een nieuwe balans.

Je kind in problemen

In het leven van kinderen zijn problemen, net zo goed als in dat van ouders. Ergens wil je dat niet zien. Het hoort niet. Kinderen moeten vrij en onbezorgd zijn. Maar ja, zo werkt het leven niet. Het is onverdraaglijk om je kind in problemen te zien. Het liefst zou je het alle-maal wegtoveren. En als je merkt dat je dat niet kunt, is het alsof de grond onder je voeten wegvalt. Logisch, het druist tegen al je ouderlijke gevoelens in.

Jij bent toch degene die alles op kan lossen? Jij bent toch supermam, superpap? Jij weet toch altijd wat te doen? Ook zo werkt het leven jammer genoeg niet. Het is geen schande het niet alleen te kunnen. Veel ouders hebben moeite de eerste stap naar een gezinstherapeut te zetten.

Maar bijna iedereen die er aan begint ervaart de behandeling als verrijkend. Niet alleen leer je de huidige si-tuatie te boven te komen, maar het gezin groeit als geheel.

Wat gaat een gezinstherapeut doen?

Het werk van een gezinstherapeut is heel divers. Bij jonge kinderen helpt de therapeut de ouders het kind te helpen. Bij wat oudere kinderen en jongeren zullen thema’s als communicatie, patronen, onderlinge verhoudingen een be-langrijke rol spelen. In veel gevallen komen er persoonlijke aandachtspunten naar voren waar jullie elkaar mee kunnen helpen en soms is het nodig iemand apart verder te behandelen.

Ik -Els De Ryck-werk aan de hand van gesprekken, analyses en inzicht. Ik laat jullie vaste patronen zien, ik laat jullie de kracht van onderlinge verhoudingen en verwachtingen ervaren en hoe die soms jullie gezin kunnen ontwrichten. Dat doe ik op basis van een positieve grondhouding en ook vanuit de ervaring dat de meeste gezinnen eruit komen en terugkijken op zo’n periode als een kans om te groeien, als gezin, maar ook als mens.

Het gezin oké - iedereen schittert

Werken aan je gezin is het beste wat je kunt doen. Voor ouders en kinderen. Je zult merken dat iedereen zich beter gaat voelen. En dat dat harmonieuze gezin, dat elkaar ziet en elkaar helpen kan, kansen oplevert voor alle gezinsleden.

Contact

Wil je meer weten over gezinspsychologie, of heb je vragen en wil je weten wat ik voor jullie kan betekenen, bel of mail me dan naar gezinstherapie Antwerpen ter attentie van Els De Ryck.

Heb je een vraag?

Neem contact op. Ik kan helpen

Over mij

Therapie Antwerpen - Els de Ruyk

"Ik werk met veel aandacht en betrokkenheid, licht maar niet luchtig en met zeer veel ruimte voor mijn cliënt, voor jou: alles wat er is mag er zijn".
Els De Ryck

Therapie

In mijn werk ben ik ontvankelijk, gemoedelijk en steungevend - een raadgever waarop je vertrouwt en die je helpt je eigen kracht te hervinden.

Lees meer over de therapie

 

Aangesloten bij:

Ik ben lid van de Vlaamse Vereniging voor Therapeuten in de Interactionele Vormgeving.

vvtiv2